TÉMÁK, Kategóriák

Létezik-e rákos személyiség?

627
HOZZÁSZÓLÁS:

Általánosan elfogadott a rákos betegek pszichés támogatásának szükségessége. Ismert, hogy a lelkileg stabil betegek jobban uralják a betegséget és hogy azok, akik izolálódnak, rosszabb kilátásokkal bírnak. Tisztázatlan azonban még az a kérdés, amit sok érintett feltesz: kiválthatják-e a betegséget pszichés terhelések? Létezik rákos személyiség?betegsegek-lelki-okai-ferfi

Milyen lehet a  „rákos személyiség”?

A „rákos személyiség” kérdését számos pszichoonkológus vizsgálta, azaz hogy léteznek-e olyan emberek, akik jellegzetes tulajdonságaik szerint a megbetegedés csíráját már úgymond születésüktől fogva magukban hordozzák. A különböző tanulmányok áttekintése során feltűnt, hogy ezekben a munkákban igen hasonló lelki jellemfelépítést közöltek.

A pszichés kockázati tényezők szempontjából veszélyeztetett személyeket és ezek tulajdonságait így írják le:

  • Önfeláldozási hajlam. Inkább másokra gondolnak, mint önmagukra.
  • Befelé fordulási hajlam. Ritkán borulnak ki, inkább lenyelik a mérgüket és bánatukat.
  • Csökkent emocionalitás. Érzéseiket, legyen az öröm vagy düh, rosszul tudják kifejezésre juttatni.
  • Menekülés a realitásoktól. Eltagadják vagy elfojtják gondjaikat és ezáltal inkább válnak tehetetlenné és reményvesztetté.

Ezek a rákos személyiség tulajdonságai? „Minden tanulmány, amelyik ilyen eredményekre jut, olyanokkal kerül szembe, amelyek ezt nem erősítik meg” -fűzte ezt ehhez a heidelbergi pszichoonkológus professzor, Rolf Verres. A vitát haszontalannak, sőt, károsnak tartja. A rákos személyiségről szóló mendemondák félelmet keltenek egyes emberekben, akik a leírásban magukra ismernek. Az éppen megbetegedettek felesleges bűntudatba gabalyodnak, mert nekik azt beszélik be, hogy személyiségfejlődésüket és életüket nem uralták.

Azt a kérdést, hogy a mélyreható pszichés események (traumák) kiválthatnak-e betegséget, többségében tagadják. A válasz úgy szól, mint a pszichés kockázati tényezők esetén: több kockázati tényezőnek kell összetalálkozni. Gyászeset, válás vagy más lelkileg terhelő esemény önmagában nem okoz rákot, azonban valószínűleg képes meggyorsítani a kifejlődését, ha további kockázati tényezők is társulnak hozzá, mint pl. a dohányzás vagy a hajlam, vagyis a testnek még más terheléseket is uralnia kell.

Ennek során a pszichés területen kevésbé érvényesülnek a meghatározott veleszületett jellemvonások, mint a viselkedésmód. Aki a bánatot, az élettől vagy annak elvesztésétől való félelmét csak nehezen képes uralni és ezáltal állandóan depressziós hangulatban van, az jobban veszélyeztetett, mint aki az életet könnyebben veszi.

Az érintettektől majdnem mindig azt hallani, hogy a betegség néhány hónappal valamilyen terhelő esemény vagy gyászeset után került felismerésre. Már a rák hosszú keletkezési ideje is ellene szól az oki összefüggésnek. Meggondolandó, hogy valamely pszichés terhelés összeroppantja a védekezőképességet és az addig az immunrendszer által elnyomott daganat felszabadul és elkezd növekedni.

A gyógyulásban is fontos a lelkiállapot

Egyetértés uralkodik abban, hogy: a gyógyulásra a lelkiállapotnak jelentős befolyása van! A pszichoonkológusok soron kívül elvégzendő feladatukat abban látják, hogy a betegeket a „szakadékból” kivezessék, ahova sokan saját tanúságuk szerint beestek.

Sok érintett úgy érzi, hogy problémáival és félelmeivel egyedül maradt és hajlik arra, hogy izolálódjon és lemondóvá váljon. Ez azonban erősíti a félelemérzést és a depressziót. A kevés szociális kapcsolattal rendelkezők, vagy a nem harmonikus családi életet élők körében dupla olyan gyakori, mint az intakt szociális környezetűeknél. „Arról van szó, hogy a betegek félelemmel teli, befelé fordult tekintetét új életcélok felé lehet-e fordítani” – így mondta a Witten-Herdecke Egyetemről Hartmut Heine professzor.

Az amerikai pszichoonkológus, dr. O. CarI Simonton a betegséget visszakapcsolási folyamatnak írja le. A test reagál, ha a lélekkel nincs valami rendben. A betegnek segíteni kell, hogy az egészségtelen, negatív gondolataival fel tudjon hagyni és megszabaduljon a romboló hatású érzésektől. Ez nem könnyű, de éppenséggel lehetséges.

A lelki utógondozás ezért arra törekszik, hogy kisegítse a betegeket az elszigetelődésből és megmutassa nekik az utat, hogy megtanuljanak önmagukkal és a betegségükkel együtt élni. Ez minél hamarabb elkezdődik, annál eredményesebb lehet.

627
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]